درد در جلوی زانو یکی از مشکلات شایع است که معمولاً به صورت یک درد مزمن ظاهر میشود. این نوع درد معمولاً در فعالیتهایی مانند دویدن، پریدن، اسکات زدن، بلند شدن از صندلی یا صعود و نزول پله بیشتر میشود. در برخی موارد، ممکن است تورم و عدم استحکام در زانو نیز مشاهده شود، اما این علائم همیشه حاضر نیستند.
گاهی اوقات یک ضربه یا آسیب مستقیم به زانو میتواند علت درد جلوی زانو باشد، اما عموماً این درد ناشی از فشار زیاد استفاده بر زانو رخ میدهد. فشار زیاد ممکن است به دو دلیل مختلف ایجاد شود: استفاده بیش از حد و طولانی مدت همراه با کمبود حرکت یا به دلیل عدم فعالیت و کمبود حرکت مزمن (بی تحرکی مزمن).
پزشک برای تشخیص درد جلوی زانو در شما یک معاینه انجام خواهد داد. اگر درد شما حاد (جدید) باشد، ممکن است یخ و / یا داروهای ضد التهابی کمک کننده باشند. پس از رفع التهاب، یک معاینه عملکردی میتواند “پیوندهای ضعیف” در زنجیره بیومکانیکی را شناسایی کند. روشهای درمان و توانبخشی درد جلوی زانو و زیر کشکک شامل روشهای فیزیوتراپی، ورزش درمانی، ماساژ تراپی، تزریق پیآرپی، الکتروتراپی(اولتراسوند و تحریک الکتریکی) میباشد. در صورت مراجعه به دکتر پورقاسمیان متخصص طب فیزیکی و توانبخشی میتوانید از انواع روشهای درمانی مدرن و موثر ما بهره مند شوید. برای دریافت اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت میتوانید با شماره 03131311013 تماس حاصل فرمایید.
چرا جلوی زانو درد میگیرد؟
علتهای درد جلوی زانو و زیر کشکک عبارت اند از:
سندرم درد پاتلوفمورال
سندرم درد پاتلوفمورال (PFPS) که به زانوی دوندگان نیز شناخته میشود، یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف درد پاتلا در جلوی زانو استفاده میشود.
زانوی دوندگان
زانوی دوندگان یا تاندونیت پاتلا آسیب بیش از حد است که باعث درد در جلوی زانو میشود و در نقطهای به سمت پایین کشکک زانو متمرکز میشود. فشارهای مکرر در اثر دویدن یا پریدن بیش از حد سبب التهاب یا از بین رفتن تاندون پاتلا میشود.
بیماری اوزگود اشلاتر
بیماری ازگود اشلاتر یا ضایعه ازگود اشلاتر یک علت بسیار رایج درد زانو در کودکان در سنین 10 تا 15 سالگی است.
سندرم سیندینگ- لارسن- جوهانسون
آسیب یا سندرم سیندینگ- لارسن- جوهانسون یکی از گروههای آسیب زننده است که به استئوکندروز شناخته میشود و باعث درد زانو در کودکان میگردد. این بیماری یک آسیب فشاری مزمن به پایین کشکک زانو میباشد.
کندرومالاشیا پاتلا
کندرومالاشیا پاتلا (CMP) شامل آسیب به غضروف مفصلی است که یک غضروف صاف سخت زیر کشکک زانو میباشد.
زانوی خانه داران
زانوی خانه داران که به بورسیت پره پاتلار یا بورسیت زانو شناخته میشود تورم بورسا یا کیسه کوچک پر از مایع در جلوی زانو است
بی ثباتی پاتلوفمورال
بی ثباتی پاتلوفمورال معمولا شامل بیمارانی است که احساس میکنند زانوهایشان بی ثبات است یا در حرکت زانو احساس سستی میکنند.
التهاب تاندونیت عضله چهارسر
استفاده بیش از حد میتواند موجب درد و التهاب تاندون عضله چهارسر شود، زیرا در داخل قسمت بالایی کشکک زانو قرار میگیرد. با گذشت زمان این وضعیت میتواند منجر به از بین رفتن تاندون شود.
بورسیت اینفراپاتلا
بورسا یک کیسه کوچک پر از مایع است که عملکرد آن روان کردن حرکت بین تاندونها و استخوان است. تعدادی از آنها در اطراف زانو وجود دارد که میتواند دردناک و ملتهب شود.
ضربه به پد چربی
پد چربی اینفراپاتلا گاهی اوقات به عنوان پد هوفا نیز شناخته میشود. این پد یک بافت نرم است که زیر کشکک زانو قرار میگیرد و میتواند در اثر برخورد با چیزی باعث درد زانو شود.
سایر دلایل
درد جلوی زانو زمانی شروع میشود که کشکک زانو به درستی حرکت نکند و روی قسمت پایینی استخوان ران مالش پیدا کند. این مسئله ممکن است به دلایل زیر رخ دهد:
- کشکک زانو در موقعیت غیر طبیعی قرار دارد (همچنین جهت گیری نادرست مفصل پاتلوفومورال نامیده میشود)
- گرفتگی یا ضعف در عضلات جلو و پشت ران وجود دارد.
- بیمار فعالیتهای بیشماری را انجام میدهد که فشار اضافی بر روی زانو وارد میکند (مانند دویدن، پریدن یا چرخیدن، اسکی، و یا فوتبال).
- بیمار دارای صافی کف پا میباشد
سایر علل احتمالی درد جلوی زانو عبارتند از:
- آرتروز
- چرخش پوشش داخلی زانو در هنگام حرکت (که ضربه به سینوویال سینوویال یا سندرم پلیکا نامیده میشود)
نشانههای این عارضه چیست؟
ضعف عضلانی ممکن است در داخل زانو و ران تجربه شود در حالی که گرفتگی عضلات میتواند در خارج از زانو و ران اتفاق بیفتد.
در موارد شدید، پوشش غضروف مفصل پاتلو-فمورال میتواند آسیب ببیند. شایع ترین علامت آسیب غضروف پاتلا درد همراه با نشستن طولانی و پایین آمدن از پله است. علت این که درد در هنگام پایین آمدن از پله بیشتر از بالا رفتن از پله است به مکانیک مفصل زانو برمیگردد. نیروی وارد بر پاتلا در هنگام بالا رفتن از پله حدود دو برابر وزن بدن و در هنگام پایین آمدن هفت بار وزن بدن است. این افزایش بار در هنگام پایین آمدن باعث افزایش درد در آن زمان میشود.
چه کسانی بیشتر دچار این آسیب میشوند؟
درد جلوی زانو بیشتر در افراد زیر اتفاق میافتد:
- افراد دارای اضافه وزن
- افرادی که دچار دررفتگی، شکستگی یا سایر آسیبهای کشکک زانو شدهاند
- دوندگان، افرادی که پرش انجام میدهند، اسکی بازان، دوچرخه سواران، و بازیکنان فوتبال که اغلب تمرین میکنند
- نوجوانان و افراد بزرگسال سالم، اغلب دختران
راههای تشخیص و ارزیابی
برای تشخیص درد در جلوی زانو، پزشک یک معاینه فیزیکی انجام میدهد. در این معاینه، زانو ممکن است حساس باشد و کمی تورم داشته باشد. همچنین، ممکن است کشکک زانو به طور کامل در خط استخوان ران قرار نگیرد. وقتی بیمار زانو خود را خم میکند، ممکن است احساس سایش زیر کشکک زانو را داشته باشد. همچنین، هنگامی که زانو صاف است، فشردن کشکک زانو ممکن است دردناک باشد.
پزشک ممکن است از بیمار بخواهد تا حرکت اسکات پا انجام دهد تا عدم تعادل عضلانی و پایداری مرکزی او را بررسی کند. انجام اشعه ایکس به طور معمول نتایج طبیعی نشان میدهد. با این حال، در برخی موارد، انجام یک آزمون اشعه ایکس ویژه از کشکک زانو ممکن است نشان دهنده علائم آرتروز یا نقصان در چرخش باشد. اسکن ام آر آی در موارد نادر ممکن است لازم باشد.
درد جلوی زانو و زیر کشکک را چگونه درمان کنیم؟
پزشکان روشهای زیر را برای درمان درد جلوی زانو به بیماران توصیه میکنند:
استراحت
بافتهای آسیب دیده در زانو نیاز به زمان برای بهبودی دارند. استراحت از آسیب بیشتر جلوگیری میکند و فشار روی بافتهایی که در حال حاضر التهاب دارند را کاهش میدهد. اگر آسیب شدید باشد، استفاده از عصای زیر بغل یا عصای دستی (كه در دست مخالف پای آسیب دیده قرار میگیرد)، میتواند از قرارگیری وزن بیش از حد روی زانو در روزهای اولیه آسیب و در زمانی که راه رفتن ضروری است، جلوگیری کند.
یخ
اعمال یخ به کاهش درد جلوی زانو و جلوگیری از تورم و گرما کمک میکند. بیمار باید بلافاصله پس از آسیب یخ را قرار دهد تا بتواند تا حد امکان از التهاب احتمالی جلوگیری کند. این کار کمک خواهد کرد تا بهبودی سریع تضمین شود. توصیه میشود یخ به شکل قطعات یخ خرد شده، نخود فرنگی یخ زده یا بسته یخ قرار داده شود. آن را به طور مستقیم روی پوست قرار ندهید، میتوان از روغن برای حفاظت از ناحیه استفاده کرد. همه اینها باید در یک حوله مرطوب قرار داده شود و تقریبا 15 دقیقه هر 2 ساعت یک بار به زانو اعمال شود. توصیه میشود که بیمار هر 5 دقیقه یکبار پوست را بررسی کند تا از سوختگی در اثر درجه حرارت سرد جلوگیری شود. طی دو روز 2 روز اول به صورت مکرر اعمال شود
بالا بردن پا
قرار دادن زانو بالاتر از سطح قلب با کمک به بدن در جذب دوباره مایعی که به بافت نفوذ کرده است، به کنترل تورم کمک میکند. در حالت ایدهآل، روی تخت یا مبل یا کف زمین دراز بکشید و زانو را بر روی بالش یا صندلی قرار دهید به طوری که از قلب بالاتر باشد. اگر بیمار قادر به دراز کشیدن نباشد (مثلا در محل کار)، حتی انداختن زانوها روی هم بر روی یک صندلی مفید است.
فشرده سازی
از باند بر روی زانو استفاده کنید، این کار کمک خواهد کرد که از التهاب و تورم جلوگیری شود. باند را از وسط ران تا وسط ساق ببندید، اطمینان حاصل کنید که خیلی سفت نباشد و آن را در شب باز کنید.
دارو درمانی
مسکنهای خفیف میتوانند برای ناراحتی ناشی از درد جلوی زانو مناسب باشند. داروهای ضد التهابی میتواند به کاهش درد و تورم کمک کند و افراد را زودتر به فعالیتهای خود بازگرداند. این داروها شامل داروهای ضد درد مثل ایبوپروفن هستند
ماساژ
اگر تورم و درد جلوی زانو شدید باشد، ماساژ میتواند به آن کمک کند. در حالی که پا که در موقعیت بالایی نگه داشته شده است، ضربات ماساژ را از زانوی به سمت ران شروع کنید. این کار کمک میکند تا مایع بیش از حد در بافت از زانو خارج شود و به گردش خون بازگردد.
تاثیر فیزیوتراپی
فیزیوتراپی در مدیریت درد جلوی زانو در اثر اکثر دلایل موثر است. یکی از بهترین راههای کاهش درد و بهبود عملکرد زانوی آسیب دیده، تقویت مفصل ران و چهار سر است که هر دو از مکانیک زانو محافظت میکنند. با تقویت این مناطق به شیوه مناسب، بیمار میتواند نیروهایی را که روی زانو قرار گرفتهاند، را عادی کند و به روند بهبودی کمک نماید و خطر بروز درد مجدد را کاهش دهد.
الکتروتراپی
الکتروتراپی استفاده از انرژی الکتریکی برای تحریک عضلات و اعصاب درون زانو است تا مکانیزمهای طبیعی را برای درمان انواع مختلف بیماریها از جمله درد جلوی زانو ایجاد کند. اعتقاد بر این است که این تحریک اینترلوکین-1 (IL-1) که سیتوکین مسئول تنظیم پاسخهای ایمنی و التهابی در مغز است را سرکوب میکند. همچنین اعتقاد بر این است که اندورفینها را آزاد میکند، ناحیه خاکستری مغز را تحریک میکند و بر گیرندههای درد اثر میکند تا درد زانو را کاهش داده و احتمالا از بین ببرد.
روشهای الکتروتراپی که برای درمان بیماران مبتلا به درد جلوی زانو پیشنهاد میشوند عبارتند از: اولتراسوند، تحریک الکتریکی( )TENs، مگنت تراپی و بیوفیدبک الکترومیوگرافی.
پی آرپی چیست؟
در صورتی که درد جلوی زانو به شدت باقی بماند، اخیراً تمایل به استفاده از روش تزریق پی آر پی (PRP) برای بازسازی تاندون پاتلا وجود دارد. درمان با استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، یک روش درمانی جایگزین است که در آن از خون بیمار خود استفاده میشود تا با فعالسازی مکانیسمهای بهبودی بدن خود، به ترمیم آسیب کمک کند. در این روش، خون بیمار جدا میشود و خواص درمانی پلاکتها به طور مستقیم استفاده میشود. این درمان در بهبود رباطها، تاندونها، عضلات و آسیبهای استخوانی مؤثر است.
برای انجام تزریق پی آر پی، ابتدا خون بیمار گرفته میشود و سپس با استفاده از سانتریفیوژ، اجزای مختلف خون از یکدیگر جدا میشوند. لایه حاوی پلاسما که حاوی پلاکتها است، جدا میشود و بقیه اجزای خون دور ریخته میشوند. هنگامی که پی آر پی در محل آسیب تزریق میشود، پلاکتها فعال میشوند و گرانولهای آلفا را آزاد میکنند که فاکتورهای رشد خود بیمار را فعال میسازند و سپس عوامل رشد اپیتلیال (EGF) را تحریک میکنند. EGF باعث مهاجرت سلولی و تجدید سلولهای محل آسیب میشود و بافت آسیب دیده را به بهبودی کمک میکند.
ورزش
ورزش درمانی یکی از روشهای موثر و کم خطر برای درمان درد جلوی زانو و زیر کشکک است. در اینجا سه تمرین زانو آورده شده است که اولین گام در جهت رفع درد جلوی زانو در اثر بیومکانیکهای تغییر یافته زانو میباشد.
فشار به بالش
برای انجام این تمرین به سادگی زانو را به بالش فشار دهید و آن را 5 تا 6 ثانیه نگه دارید. سپس رها کنید. 8-10 بار تکرار کنید. دو بار در روز انجام دهید.
کشش زانو تا نهایت
برای انجام این تمرین، زانو را تا جایی که ممکن است صاف کنید و بکشید. این وضعیت را برای حدود 3 ثانیه نگه دارید. سپس پا را رها کنید. دو بار در روز انجام دهید.
لغزاندن زانو
برای انجام این تمرین با پاهای راست دراز بکشید. در حالی که زانو خم میشود، به آرامی یک پاشنه را به سمت باسن به عقب بکشید. سپس کار معکوس را انجام دهید و پاشنه را به آرامی فشار دهید تا پا صاف شود. 10 بار تکرار کنید. دو بار در روز انجام دهید
این تمرینات را تنها پس از مشورت با پزشک انجام دهید. اگر هر کدام از این تمرینات با درد همراه باشد یا درد جلوی زانو بدتر شود، لطفا دوباره با پزشک مشورت کنید.
جراحی
اگر درد جلوی زانو به درمانهای غیر جراحی پاسخ ندهند پزشک عمل جراحی زانو را به بیمار پیشنهاد میکند.
در بعضی از موارد بی ثباتی پاتلا، که کشکک زانو معمولا از محل خود خارج میشود، پزشک معمولا باید برای بازسازی رباطی که پاتلا را در محل نگه میدارد، جراحی انجام دهد. در موارد آرتروز شدید پاتلا، اگر بیمار به زانو بند کشی و فیزیوتراپی پاسخ ندهد، گاهی اوقات پزشک نیاز به جایگزینی مفصل دارد. جراحی، اگر چه به ندرت مورد نیاز است، میتواند در موارد شدید زانوی دوندگان، بسیار موثر باشد.